Antivirus

Antivirus software

Maximaal 1 virusscanner op uw pc zetten, dus bij veranderen eerst de oude scanner deinstaleren.

Al enkele jaren zijn een aantal concurrenten in strijd met elkaar om de goedkeuring van de consument. Niet om direct een betaald product te verkopen, maar juist om de gratis versies te zien worden gedownload. Dit klinkt misschien merkwaardig, maar dat is het niet. Uiteindelijk gaan veel tevreden klanten over op het kopen van een betaalde versie. Hier zijn de meest bekende ontwikkelaars van gratis antivirussoftware en natuurlijk de testen bovenaan:

Test voor de beste antivirus software voor Windows thuis gebruiker.

Test voor de beste antivirus software voor Windows Home User
Met dank voor de teksten.

avg

e gratis virusscanner van AVG laat zich eenvoudig en snel installeren. AVG Antivirus Free is gebundeld met Google Chrome, vink dit uit als u geen gebruik wilt maken van deze browser. Tijdens de installatie maakt het ook reclame voor AVG Internet Security. Via de grote groene knop “De beste installeren” zal het de 30 dagen proefversie van het internet security pakket installeren. Kies tijdens de installatie dus voor basis installeren.

AVG maakt gebruik van twee dashboards en dat komt het gebruikersgemak niet echt ten goede. Het eerste scherm bevat vier onderdelen, vanuit hier kunt u dus het tweede scherm van AVG Antivirus Free openen. De andere drie onderdelen (PC TuneUp, Secure VPN en Web TuneUp) zijn betaalde functies. Via het dashboard van AVG Zen kunt u ook meerdere apparaten met Windows, Android of Mac OS toevoegen en beheren.

Ook het hoofdscherm van AVG Antivirus Free bevat inactieve onderdelen van het internet security pakket. In de gratis versie kunt u dus alleen gebruik maken van de modules in het kader basisbescherming. De beschermingsmodules van de volledige bescherming zijn uitgeschakeld. Dit komt toch ietwat opdringerig over, net zoals de reclame en advertenties voor de betaalde beveiligingssoftware van AVG.

avast-software

Avast Free Antivirus

Ook bij de gratis virusscanner van Avast wordt Google Chrome aangeboden tijdens de installatie. Ook bij het installeren zelf is het even opletten, klik niet direct op de groene knop “installeren” maar kies altijd voor de aangepaste installatie. Via de snelle installatie worden namelijk alle onderdelen automatisch geïnstalleerd. Via de aangepaste installatie kunt u zelf bepalen welke modules u wel- en niet wilt installeren.

De browserextensie SafePrice is een een soort winkelhulp. Maar kan wel voor ongewenste reclame zorgen op internet, het controleert namelijk webshops en toont dan een prijsvergelijking. De onderdelen zoals SecureLine VPN en Cleanup zijn toepassingen waarvoor een licentie nodig is. Om Avast zonder zoveel mogelijk onnodige

Kaspersky free

Perfecte score

De gratis antivirus van het Russische beveiligingsbedrijf maakt gebruik van dezelfde engine als het betalende pakket, dat van AV-Test op alle vlakken een perfecte score krijgt. De 0-day- en malwarebescherming toonde zich tijdens de tests waterdicht en van valse positieven is geen sprake. De impact van Kaspersky’s suite op de prestaties van je computer zit bovendien ver onder het gemiddelde

Naast de optie voor een volledige (of gedeeltelijke) scan van je systeem, biedt Kaspersky Free realtime monitoring van bestanden, webverkeer, e-mail en chatberichten, en kan je ook gebruik maken van de ingebouwde VPN via Hotspot Shield. Die is wel beperkt tot 200 MB per dag en je kan zelf de locatie van de VPN niet kiezen. Daarvoor moet je bij het premium aanbod van Kaspersky zijn. Evenals voor zaken als parental controls, een sandbox voor online bankieren, firewall en applicatiemonitor.

extra’s te installeren kiest u het beste voor de aangepaste installatiemethode.

 

Comodo free antivirus

Comodo Internet Security Premium – Gratis virusscanner en Firewall

 

Comodo Internet Security Premium is een combinatie van Comodo Antivirus en de Comodo Firewall. Dit beveiligingspakket is één van de weinige gratis virusscanners die een ingebouwde firewall heeft. Helaas bevat het wel onnodige extra’s zoals GeekBuddy, en tijdens de installatie wil het Yahoo! als startpagina en standaard zoekmachine instellen. Bij de standaard installatie zal het ook de browser Comodo Dragon installeren en Comodo Secure Shopping voor extra beveiliging bij online winkelen en internetbankieren.

De gebruikersinterface van Comodo Internet Security is erg overzichtelijk. En op het bureaublad plaatst het een widget die de beveiligingsstatus van de computer weergeeft. Vanuit dit venster kunt u ook direct een scan uitvoeren. Het onderdeel veilig winkelen openen en uw geïnstalleerde browsers in een beveiligde omgeving openen. Dit beveiligingspakket is erg veelzijdig en dat is onder andere te merken aan de geavanceerde beschermingfuncties zoals bijvoorbeeld de aanwezige HIPS (Host Intrusion Prevention System).

De antivirus-module van Comodo Internet Security is de essentiële beveiligingsfunctie die bescherming biedt tegen kwaadaardige (malicious) software. Deze beschermingslaag controleert real-time alle programma’s en bestanden die worden geopend, opgeslagen en of gekopieerd op uw computer. De firewall controleert al het internetverkeer, en de Website Filtering zorgt ervoor dat schadelijke websites preventief geblokkeerd worden. En de VirusScope controleert processen op gedrag met een dynamische analyse.

Panda Free Antivirus

Ook het Spaanse Panda Security heeft voor thuisgebruik een gratis virusscanner is het assortiment. Dit beveiligingspakket presenteert zichzelf bij het downloaden direct als de beste gratis virusscanner. Dat is ook niet geheel onterecht want in de real world protection test van AV Comparatives scoorde dit pakket 100% zonder false positives. Uiteraard is dit een momentopname en dat kan in de volgende test weer heel anders uitpakken. Maar het toont wel aan dat het met de bescherming van Panda Free Antivirus wel goed zit.

Helaas biedt het wel de Panda Security Toolbar aan van Yahoo (Visicom Media). De wijzigt uw startpagina en zoekmachine in die van MyStart.com, gelukkig is deze toolbar en browserextensie tijdens de installatie uit te schakelen en/of later eenvoudig te verwijderen.

Beperkingen: E-mails worden niet gescand.

logo-avira-antivirus

Avira Free Antivirus

Avira is één van de weinige antivirusfabrikanten die eigenlijk een échte gratis virusscanner aanbieden. Avira Free Antivirus maakt nauwelijks reclame voor de betaalde producten via pop-ups en advertenties. Op basis hiervan behoort dit pakket het zeker tot de categorie beste gratis virusscanner. Maar ook vanwege de goede bescherming tegen malware en het gebruikersgemak en de minimale systeemimpact.

Wel installeert het de Avira Browser Safety plug-in Firefox en Google Chrome. Maar deze extensie kunt u eenvoudig uit uw browser verwijderen. Verder installeert het ook automatisch Avira Connect, waarmee u extra software van Avira kan installeren. Via dit dashboard kunt u ook andere apparaten beheren die van de beveiligingssoftware van Avira voorzien zijn.

Met Avira Connect kunt u de Software Updater (gratis), System Speedup (trial, betaald), Safe Search Plus (gratis) en de Scout Browser (gratis) installeren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Avast worden dit soort extra onderdelen niet automatisch geïnstalleerd via de standaard installatie.

Our best antivirus yet

Adaware antivirus is de herziene nieuwe versie van de bekende anti-spyware software uit Zweden. Adaware verwijdert allerlei vervelende spyware en virussen van uw pc. Ook biedt de gratis versie nu real time bescherming tegen malware en automatische updates.

Adaware is al jarenlang een bekende naam onder anti-spyware programma’s. Sinds de laatste versies is Adaware echter een totaalpakket geworden dat bescherming biedt tegen spyware en virussen. Ook is Adaware niet alleen meer een on demand scanner, maar geeft de software nu ook continue bescherming tegen allerlei malware. Handig is dat als je al een andere virusscanner hebt je kunt kiezen om Adaware als tweede beschermingslaag te installeren.

Bitdefender

Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender staat als antivirusfabrikant bekend om zijn goede beveiligingssoftware. De betaalde versies behalen voortdurend goede resultaten in antivirustesten. De gratis kenmerkt zich vooral in het feit dat het een lichtgewicht virusscanner is. Dit komt vooral door de soberheid, want Bitdefender Free is enkel uitgerust met een module die zorgt voor de real-time bescherming tegen malware en schadelijke websites.

Ondanks de beperkte functionaliteiten in bescherming krijgt Bitdefender Antivirus Free toch de beoordeling beste gratis virusscanner. Simpelheid is soms vaak ook een sleutel tot succes. Deze gratis virusscanner is misschien wel sober maar wel uniek. Wel dient u zich online te registeren bij Bitdefender om de bescherming te activeren. Maar dat is bij de betaalde pakketten natuurlijk ook van toepassing.

Ziggo Internetbeveiliging Basis – Gratis virusscanner van Ziggo

 

Klanten van Ziggo kunnen gratis gebruik maken van Ziggo Internetbeveiliging. Dit beveiligingspakket maakt gebruik van de technologie van het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure. De gratis versie is te gebruiken op één computer. Maar is ook geschikt voor Mac OS en Android zodat u ook uw smartphone en/of tablet kunt beveiligen. Met Ziggo Internetbeveiliging uitgebreid kunt u voor € 3,95 p/m vijf computers beveiligen.

De beveiligingssoftware van F-Secure scoort erg goed in onafhankelijke testen. Met dit pakket heeft u dus een betrouwbare virusscanner in handen wat een prima bescherming biedt tegen malware. De gratis versie mist helaas wel de extra beveiliging bij het internetbankieren en de bescherming tegen phishing. Deze functies zijn alleen beschikbaar in de uitgebreide versie, net zoals de module voor ouderlijk toezicht.

Microsoft Security Essentials afgekort (MSE) is een gratis basis beveiligingspakket voor consumenten met een legitieme versie van Windows. Het programma geeft zoals de naam al aangeeft een essentiële beveiliging, echter biedt Microsoft Security Essentials maar een beperkte beveiliging voor uw computer. De basis van Microsoft Security Essentials is gebaseerd op de engine van Forefront wat de bedrijfsmatige beveiligingssoftware van Microsoft is.
De gratis virusscanner van Microsoft is daaraan eigenlijk ook onlosmakelijke verbonden, gezien Microsoft Security Essentials een groot onderdeel van het Microsoft Anti-Malware netwerk is. De informatie die wordt verkregen via Microsoft Security Essentials is te zien als de voedingsbodem van Microsoft Forefront waarop de beveiliging is gebaseerd.
Microsoft Security Essentials heeft een duidelijke en eenvoudige interface waarop de beveiligingsstatus van uw computer zichtbaar is, het programma is verder erg beperkt in zijn instellingen en mogelijkheden. Aan de ene kant maakt dit de gratis virusscanner van Microsoft een geliefd product aangezien deze ook geheel op de achtergrond functioneert en nauwelijks tot geen interactie van de gebruiker vraagt.
Een nadeel is en dat is wel één van de meest belangrijke namelijk de updatefrequentie, er is namelijk maar eens per dag een update van Microsoft Security Essentials, dit is met een registertweak wel aan te passen maar doordat Microsoft maar eens per 6 tot 13 uur de definities op de server(s) bijwerkt heeft dit weinig tot geen nut om aan te passen. Maar tegenwoordig is een updatefrequentie die dagelijks plaats vindt toch echt erg weinig om pro-actief nieuwe malware te herkennen.

ONLINE VIRUSSCANNERS (met dank aan webwijzer.nl)

Online virusscan voor computers

Eset Online Scanner
Eset biedt een gratis scanner voor het eenmalig opsporen van malware, zoals virussen, wormen, Trojaanse paarden en spyware. Hiervoor wordt een klein bestand op de computer geïnstalleerd. Deze veiligheidscheck is grondig maar neemt flink wat tijd in beslag. Eventuele gevonden malware kan direct verwijderd worden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Engels.
Gratis: Ja.

F-Secure
Deze snelle test werkt via een klein downloadbestand (500kb) en installatie, waarna de computer in enkele minuten wordt doorgelicht op actieve virussen en spyware. De malware wordt opgespoord, maar niet verwijderd. Afgezien van het download bestandje laat F-Secure geen enkel spoor na op de computer. F-Secure is een Fins bedrijf, dat onder de Europese privacy wetgeving valt.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

HouseCall
De scanner van Trend Micro werkt met een klein bestand dat gedownload wordt. Je kunt vervolgens bij Options kiezen voor een Quick, Full of Custom scan om de computer na te lopen op actieve malware. Een Quick Scan verloopt redelijk snel, en een Full System scan neemt veel tijd. Bij een Custom scan geef je zelf aan welke mappen gecheckt worden. Gevonden veiligheidsproblemen worden direct verholpen.
Platform: Windows (alle versies), Android, Mac OS 10.7 of later.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Microsoft Safety Scanner
De beveiligingsscanner van Microsoft werkt met een bestand dat gedownload wordt. Daarna controleert de Safety Scanner de computer op virussen, spyware en andere malware. Je kunt daarbij kiezen voor Quickscan, Volledige of Aangepaste scan. Een Quickscan gaat vlot, maar een Volledige scan kan behoorlijk lang duren. Bij een Aangepaste scan wordt een Quickscan uitgevoerd, aangevuld met mappen die je zelf opgeeft voor controle. Aangetroffen malware kan direct verwijderd worden.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Norton Security Scan
De Norton Security Check werkt via een download, waarna het programma de computer uitvoerig doorlicht op virussen en andere bedreigingen. Ook verdachte cookies worden gecheckt. Gevonden malware kan vaak direct verwijderd worden. Deze veiligheidscheck neemt ruim de tijd. Na de check moet je de software zelf van de computer verwijderen, om te voorkomen dat je later reclameboodschappen krijgt.
Platform: Windows (alle versies).
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Online virusscan voor bestanden

VirSCAN
Bij deze online service kun je een file laten controleren met verschillende virusscanners. Na het uploaden van een bestand – tot 20 MB – zie je direct een rapport. Ook zip en rar-bestanden kunnen worden getest. Verdachte bestanden worden door VirSCAN doorgestuurd naar antivirus bedrijven, om hun service te verbeteren.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

VirusTotal
VirusTotal is een uitstekende dienst om bestanden tot 64 MB te laten controleren op virussen en andere malware. Er wordt gecontroleerd met een groot aantal scanners, waaronder AVG, BitDefender, Kaspersky, McAfee en Symantec. Je kunt ook bestanden laten testen die online staan, door een URL op te geven. Deze dienst is vooral bedoeld als een second opinion, om verdachte bestanden tegen het licht te houden. Niet geschikt voor vertrouwelijke bestanden: VirusTotaal slaat geteste bestanden op in een database, om testresultaten toegankelijk te maken voor de antivirus community.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.